TWEE BIJZONDERE KEVERS MET LEGERGESCHIEDENIS AANWEZIG

TWEE BIJZONDERE KEVERS MET LEGERGESCHIEDENIS AANWEZIG

Tijdens de komende Kever Winter Festijn kun je twee bijzondere luchtgekoelde VW's bewonderen:

? De eerste is Kever is een volwaardige replica van een speciaal tijdens de tweede wereldoorlog ontwikkelde wagen voor de Duitse luchtmacht. De bedoeling was dat deze kever bakwagen dienst ging doen als munitiewagen voor Duitse gevechtsvliegtuigen op vliegvelden. Het bijzondere aan de Kever is dat hij 60cm korter is dan de standaard Kever, om zo een grotere draaicirkel te creëren, zodat hij makkelijker tussen de vliegtuigen kon manoeuvreren.
Van dit model zijn slechts enkele prototype exemplaren gemaakt. De Kever werd pas eind 1944 ontwikkeld en de bedoeling was dat het rond het voorjaar van 1945 in productie zou gaan.

Maar helaas is het nooit zover gekomen omdat de oorlog letterlijk alles overspoelde. De Volkswagen fabriek in Wolfsburg werd zwaar beschadigd door aanhoudende bombardementen van geallieerde bommenwerpers. Geen enkel origineel exemplaar van deze bijzondere Kever heeft de oorlog overleefd. De eigenaar heeft aan de hand van originele tekeningen en berekeningen de wagen tot in volledig detail nagebouwd uit de basis van een na-oorlogse standaard Kever.
Dit is dus het enige bestaande unieke replica exemplaar van de KdF (Kraft durch Freude) type 100 Kastenwagen zoals hij destijds door de fabriek werd geclassificeerd.

? De tweede is een Kübelwagen. Tijdens WO2 produceerde de Volkswagen fabriek in Wolfsburg een uniek voertuig in opdracht voor het Duitse leger. De zogenoemde Kübelwagen KdF type 82 (emmer of bakwagen) was een speciaal ontwikkeld voertuig door Ferdinand Porsche om in iedere frontlijn ingezet te kunnen worden als verkenning of manschappenvoertuig, 
De eerste wagens liepen eind 1940 van de productieband en bleken zeer succesvol. Vooral de ontwikkeling van het zogenaamde vier wiel aangedreven systeem plus de hoge vering maakten de wagen tot een ongekend succes en werd een icoon in het Duitse leger. Zelfs de geallieerden erkenden dat de Kübelwagen in vele opzichten beter was dan hun eigen materiaal tijdens de oorlog.

Dit exemplaar is een laat-oorlogs model en werd in 1944 gebouwd. De basiskleur vanaf 1943 was mosterdgeel in plaats van donkergrijs, zodat iedere gewenste vorm van camouflage aangebracht kon worden afhankelijk van bij welke eenheid de wagen werd geplaatst. Ook deze wagen is voorzien van camouflage zoals het destijds door Duitse troepen werd aangebracht aan het westelijk front in Frankrijk en Nederland.

KOOP NU JE TICKETS MET KORTING